Tila

Tilalla on viljelty mansikoita jo 60-luvulta lähtien ja vuosien myötä marjavalikoimaa on laajennettu. Nykyään suurin osa tilan pelloista on luomutuotannossa. Ja ajan myötä loputkin pelloista siirretään luonnonmukaiseen viljelyyn. Luomun mukana tilalle tulivat myös lampaat, jotka mahdollistavat monipuolisen viljelykierron sekä tuottavat lantaa pelloille.

Luomuviljelyn perustana on hyvä maan kasvukunto. Tämän olemme varmistaneet viljelemällä monivuotisia nurmia, syväjuurisia saneerauskasveja sekä typpeä sitovia apila- ja hernekasvustoja aina vähintään 5-6 vuotta mansikkakasvuston jälkeen. Peltojen orgaanista ainesta lisätään myös kompostoituneella lampaan ja hevosen lannalla.

Tilalla on kaksi kosteikkoa, johon kerätään pelloilta tuleva valumavesi, näin minimoidaan mereen menevät ravinnepäästöt. Kosteikkojen vettä käytetään myös kastelussa, jolloin veteen liuenneet ravinteet päätyvät takaisin peltoon. Lampaat laiduntavat kosteikkojen reunoja ja samalla hoitavat ympäristöä.

Kaikilla marjakasveilla on tihkukastelu, mikä tarkoittaa että kasteluvesi ohjataan letkuilla suoraan kasvin juureen. Näin marjat pysyvät puhtaina, vettä säästyy ja ravinnepäästöt vähenevät suihkukasteluun verrattuna.

Tuhohyönteisten torjunnassa käytämme petohyönteisiä. Harmaahomeen torjunnassa käytössä on mehiläisten levittämä luomuhyväksytty Clioclafdium catenulatum –sienen rihmastoa ja itiöitä, jotka estävät harmaahomeen kasvua.

Riviväleissä käytetään mansikalla olkea ja muilla marjoilla nurmea. Nämä vähentävät maan eroosiota, pidättävät kosteutta sekä estävät rikkaruohojen kasvua. Mansikkamuovissa olemme siirtyneet biohajoavaan muoviin, joka maatuu täysin 4-5 vuodessa.