Lampaat

Lampaat laiduntavat ulkona alkukesästä myöhään syksyyn tilan niityillä, luonnonhoitopelloilla ja luomunurmilla. Myös talvisin niillä on ulkoilumahdollisuus ja talvisin ne syövät oman tilan luomuheinää. Lampaiden tärkein tehtävä on maiseman hoito, erityisesti kosteikkojen ympäristön pitäminen avoimena ja muutenkin estää maiseman pusikoitumista. Toinen tärkeä tehtävä on lannan tuottaminen. Kompostoimme talven aikana lampolassa muodostuneen pehkun ja lannan, ja tätä kompostia käytämme peltojen lannoittamiseen. Lapaamme ovat alkuperäisrotuisia suomen- ja ahvenanmaanlampaita.

Lampaista saamme myös lihaa ja taljoja. Myymme lihat pääasiassa ennakkotilauksilla kokonaisina ja puolikkaina ruhoina. Hinta on 16€/kg. Sisältää viulu, parikyljykset, lapa, niskakiekot, potka ja jauheliha. Puolikas karitsa painaa noin 7 kg ja kokonainen 14 kg. Lampaita teurastetaan pari kertaa vuodessa Ruokaviraston valvomassa lähiteurastamossa tavallisesti loppusyksystä. Otamme kesän mittaan vastaan lihatilauksia. Lihat ovat eläinlääkärin tarkastamia, paloiteltu ja vakuumipakattu. Aina kannattaa toki kysyä pakastettua lihaa, jota löytyy yleensä vähän pakastimesta.

Erilaisia lampaan taljoja on myynnissä hintaan 80-160€, riippuen laadusta ja koosta. Väreinä löytyy erilaisia harmaita, ruskeita, mustia ja valkoisia.